Tuinbouw
- Limburg

Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit)

Fruittuinweg 1, 3800 SINT - TRUIDEN
+3211697080

Kernactiviteiten

Het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit vzw) is een internationaal erkend onderzoekscentrum in fruitteelt. Het doet onderzoek in samenwerking met universiteiten, andere onderzoeksinstellingen, de industrie en de fruitsector. Dit kenniscentrum telt een honderdtal medewerkers, waarvan de helft wetenschappers en voorlichters en omvat 58 hectare proeftuin voor onder meer appel, peer, kers, abrikoos, aardbei, braam, framboos en bes en druif. Het is de plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien.

Dit onderzoekscentrum is er voor de fruitteler, het toeleveringsbedrijf en de onderzoeker.

Hoofdkantoor:

Sint-Truiden

Missie / Visie

Wij willen voor de fruitteelt een toegevoegde waarde creëren door toegepast wetenschappelijk onderzoek en proeftuinwerking, door kennisvergaring, kennisoverdracht en diensten en dit rekening houdend met de maatschappelijke ontwikkelingen.

Historie

Het huidige pcfruit groeide uit 3 organisaties:

- het Opzoekingsstation van Gorsem met drie afdelingen: Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem vzw, Diensten aan Bedrijven vzw en Diensten aan Telers vzw (Opgericht in 1943)
- de Proeftuin voor Aardbeien en Houtig Kleinfruit vzw (Opgericht in 1977)
- de Proeftuin voor Pit- en Steenfruit vzw (opgericht in 1981)

Op 20 juni 1997 werd het Proefcentrum voor Fruitteelt (PCF) opgericht als een cluster die het wetenschappelijk onderzoek, het demonstratief onderzoek, de individuele voorlichting aan de fruittelers en de dienstverlening omvat.

In 2001 werd de koepelstructuur verder uitgebouwd door een grote herstructurering van de bestaande vzw’s. Deze herstructurering vond plaats in nauw overleg met de veilingen: de Belgische Fruitveiling, Veiling Borgloon, Veiling Haspengouw en de Limburgse Tuinbouwveiling en de twee sectororganisaties sectorvakgroep fruit van de Boerenbond en de Belgische Fruittelersorganisatie. In deze hervorming werd de basis voor de huidige pcfruit vzw gelegd.

Op 1 januari 2006 veranderde de naam van PCF naar pcfruit vzw.

In februari 2008 verhuisde de vroegere locatie Gorsem, met name het toegepast wetenschappelijk onderzoek en diensten, naar de nieuwbouw in Sint-Truiden (Kerkom).

Sinds januari 2013 heeft ook de proeftuin aardbei en houtig kleinfruit zijn vaste stek in Kerkom.

Vandaag is pcfruit vzw de plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien. pcfruit vzw telt een honderdtal medewerkers
Share
Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit)

Recente vacatures van Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit)

Hieronder vind je een aantal van de meest recente vacatures die door dit bedrijf zijn gepubliceerd. Klik op de vacaturetitel om een uitgebreide beschrijving van de vacature te bekijken.
AgriFoodMatch BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Weigeren